Waarom is dit logisch?

Kan niet toch doen

 

Wij, Sjaak, Jurriaan, Henk en Willemijn vonden dat in er de verschenen boeken over Rijnlands nog een gat zat. Aangezien Rijnlands een abstract begrip is, is de vertaalslag naar het doen soms lastig.

Veel mensen die lezen over Rijnlandse maatschappijen of over Rijnlands organiseren vragen zich na het lezen af: Ja en hoe dan? We bieden hierbij een eerste stap met ons werkboek over (én voor) Rijnlandse Doeners.

 

Wat of wie heeft ons zover gebracht dat we dit boek hebben gemaakt?

Sjaak!

Hij was het die de anderen met een enthousiast verhaal tegemoet kwam en met zijn enthousiasme verleid heeft met hem mee te doen.

Het verleidelijke in zijn verhaal was de enorme glimlach die je ziet ontstaan als hij erover vertelt en die glimlach is sprekend voor de inhoud van het boek.

Wat was die verleiding dan? Hier denken we meteen maar even voor jou, als –mogelijke- lezer van het werkboek. Die verleiding bestond uit de vraag of we het geheim van de glimlach op je gezicht konden vinden, benoemen en daarna beschrijven?

Wij zien dat mensen die hun werk op een Rijnlandse wijze doen -Rijnlandse Doeners- een glimlach op hun gezicht hebben! Die doen hun werk met een grote mate van trots, ze halen grote voldoening uit de dingen die ze doen. Natuurlijk moeten die ook af en toe dingen doen die stom of onzinnig zijn, maar de balans slaat bij hen door naar een glimlach.

Wat wij hebben geprobeerd is die glimlach te zoeken en te beschrijven. In die zoektocht liepen we tegen de titel aan: ‘Da’s toch logisch’. Rijnlandse Doeners doen namelijk gewoon de dingen die ze voor zichzelf volstrekt logisch vinden, vanuit een bepaalde overtuiging. En wij hebben gezocht naar de fundamenten onder ‘Da’s toch logisch’. Het verhaal van die zoektocht vind je op deze pagina.