Gedragspandemie

Leestijd: 8 minuten

Het onvermijdelijke is gebeurd. Nederland gaat weer in lockdown. Dit keer een versie die we nog nooit hebben gehad. Een versie, waar zoals in andere keren weer een hoop haken en ogen aan zitten. Het doel is nobel; het ontzenuwen van de ziekenhuizen. De maatregelen zijn wat slecht onderbouwd. We mogen bijvoorbeeld na 5 uur niet meer in winkels en op buiten- sport verenigingen komen, en wordt de horeca weer flink ingeperkt. Niet alleen is de redenering hierachter vreemd, maar heeft het zeker in het geval van sport weer ongewenste effecten. Voor de eerste groep is het vreemd omdat besmettingen vrijwel niet te herleiden zijn naar winkels, dus waarom moeten die dan eerder sluiten? En een dooddoener; is Corona na 17:00 gevaarlijker? Nu shoppen we al ontzettend veel online, dus daar kunnen zowel de uitbaters als de klanten wel omheen werken.


Voor de sport is dit een ander verhaal. Fysieke sport kan je per definitie niet online doen, dus moet je naar een sportlocatie toe. Deze moeten dus na 17:00 allemaal hun deuren sluiten, of het nou buiten voetballen is, of binnen fitness. Dit is een gigantisch probleem voor het merendeel van ons land. Men werkt overdag, en gaat 's avonds sporten, helemaal wanneer dit in teamverband is. Deze teamsporten hebben vervolgens wedstrijden in het weekend, en moeten hier dus aan beginnen zonder training door de weeks, wat ten koste gaat van conditie en fysieke gesteldheid, wat dus weer meer blessures op gaat leveren tijdens de wedstrijd, en er daardoor meer sporters naar de fysio/dokter/eerste hulp moeten gaan. Ook is inmiddels bewezen dat een slechte fysieke conditie een wezenlijk negatief effect heeft op de kans op zwaar ziekteverloop. Allemaal averechtste effecten als we de druk op de ziekenhuizen willen verlagen.

Waar men in den Haag ook mee moeten stoppen, is om de horeca over 1 kam te scheren. Een restaurant is wel degelijk wat anders dan een nachtclub. Het is alsof tennis, hockey en petanque precies hetzelfde zijn, omdat zij onder de categorie ‘buitensport’ kunnen vallen. In restaurants word inmiddels gevraagd om het corona toegangsbewijs, en word men geplaceerd. Ook is het gezelschap vaak al van te voren samengesteld, en komen zij nauwelijks in direct contact met andere gasten. De enige beweging die plaats vind is wanneer gasten binnen komen en weg gaan, of gebruik maken van het toilet. Weinig kans op besmetting dus. Bij nachtclubs en bars is de kans hierop groter, en kan je de argumentatie van het kabinet nog volgen.


Gevaccineerd of niet, wat zijn de argumenten?


En we kunnen weer de overheid aankijken, maar wellicht moeten we eens naar ons eigen gedrag kijken, en de kleine minderheid in onze samenleving die zich niet wil laten vaccineren onder de loep nemen. Het fijne aan mensen die zich hebben laten vaccineren is dat zij de noodzaak in hebben gezien. Niet alleen voor hunzelf maar ook voor de samenleving als geheel. Dat wij nu zoveel mensen hebben staan wachten om geopereerd te worden, omdat een relatief grote groep zich tegen de maatschappij keert is natuurlijk beschamend als modern land…


Allereerst een paar dingen op een rijtje zetten die voor veel gevaccineerde mensen als een verassing blijken te komen.

 • Goed dat je de keuzen hebt gemaakt om je te laten vaccineren, maar kijk ook eens naar je leefstijl als deze niet gezond is. Stop met roken, sport meer, en eet beter. Overgewicht is een belangrijke indicatie die het ziekteverloop kan verergeren.

 • Ja, je kan nog steeds besmet raken. Dit moet toch logisch zijn? Mensen die en griepprik nemen, krijgen ook nog griep. Je word alleen minder ziek.

 • Ja, je bent besmettelijk voor anderen. Je zogenaamde ‘viral load’, de hoeveelheid virus in je lichaam, is gereduceerd wanneer jij besmet en gevaccineerd bent maar staat zeker niet op 0. Laat je dus testen bij klachten, en blijf bij anderen uit de buurt.

Dan de groep ongevaccineerden. Velen van hen zullen de schrijver bevooroordeeld vinden omdat hij gevaccineerd is. Echter, er is nu een gigantische waslijst aan argumenten voorbij gekomen om de vaccinatie niet te nemen, en bij vrijwel alle argumenten is een eenvoudig te formulieren tegenargument nodig om het te ontkrachten. Laten we ze op een rijtje zetten.


Om te beginnen moet er ook binnen de groep ongevaccineerden ook onderscheid gemaakt worden op leeftijd, en fysieke gesteldheid. Ben je 25, sport je veel en heb je geen onderliggend lijden, dan maak je op dit moment ook niet uit van het probleem waar we mee zitten. De kans dat jij in het ziekenhuis komt is ontzettend klein. Anders is het voor de groep van 45+. Zie hieronder de leeftijdsdistributie van de leeftijd van mensen die op dit moment op de IC liggen, daar zijn ontslagen of zijn overleden. De aantallen lopen langzaam op, maar vanaf 45 jaar neemt het opeens fors toe. We weten dus nu gewoon dat leeftijd een rol speelt. Met name de 45+ groep; kijk naar deze grafiek hieronder.


BRON: stichting-nice.nl (28/11/2021)


Dan de lijst aan tegenargumenten. Let wel, dit gaat om argumenten die een bepaalde legitimiteit of zorg hebben en dit zijn dus niet de argumenten van complottheorieën.


 • Het is teveel moeite voor mij om 2 keer die vaccinatie te gaan halen.

Maar elke keer testen om ergens binnen te mogen komen niet?

 • Ik ben tegen vaccinaties in het algemeen.

Als kind heb je al een aantal vaccins gekregen die waarschijnlijk jouw leven hebben gered. Zie hier de lijst https://www.allesoverkinderen.nl/gezondheid/inentingen/

 • Ik ben tegen vaccinaties door religieuze redenen.

Oprecht, en met alle respect, maar God is niet uw helper als het gaat om deze pandemie. Als u ernstig ziek word zijn het de mensen aan uw ziekenhuisbed die uw lot in handen hebben.

 • Mijn omgeving spoort mij aan om het niet te nemen.

Er zijn helaas omstandigheden waarin mensen vanuit huis onderdrukt worden en geen eigen mening mogen ventileren, maar voor hen die niet in deze situatie zitten: het gaat om je eigen gezondheid. Daar mag je zelf de beslissing toch over nemen? Waarom moet iemand in jouw omgeving dat voor jou bepalen?

 • Ik ben bang dat het negatieve effecten op het hebben van een kindje heeft.

Uiteraard voor iedere moeder een zeer begrijpelijke angst, en zeker niet iets om belachelijk te maken. Echter, en zijn nu al redelijk wat gevallen geweest van zwangere vrouwen die op de IC zijn gekomen omdat ze zich niet hebben laten vaccineren. Op dit moment zijn er ook nog geen bewijzen, zowel voor als tegen, wat het effect gaat zijn op een kindje om dat dit simpelweg te vroeg is. Luisterend naar alle experts kan er wel tot de conclusie gekomen worden dat het risico op complicaties zeer laag is.

 • Ik ben bang voor de bijwerkingen.

Ook een terechte angst. Maar weet wel, er zijn inmiddels al meer dan 5 miljard prikken gezet. Als er op grote schaal zwaar negatieve effecten aan zouden zitten op grote bevolkingen, zou daar iemand wel iemand melding van gemaakt hebben.

 • Ik ben bang voor de lange termijn effecten.

Hier kan een dubbele reactie op gegeven worden, deels is dit een terechte angst, simpelweg omdat we het nog niet weten. Wat is lange termijn? En veel mensen die deze reden aanbrengen drinken wel alcohol, of gebruiken drugs, of roken, of eten ongezond, of sporten niet… Over negatieve lange termijn effecten gesproken…

 • Ik vind dat het vaccin te snel ontwikkeld is.

Officieel is dit uiteraard waar. Een hoop vaccins zijn ‘vervroegd’ toegelaten voor gebruik. Echter, om dat voor elkaar te krijgen moet de nood zo hoog zijn geweest (en dat was natuurlijk zo) dat het legitiem was om dit te doen. Ook is het niet zo dat er geen eisen aan de toelating gesteld worden. Integendeel, deze zijn juist streng. Ook hebben verschillende landen en instituties apart beslissingen genomen en worden de meeste vaccins wereldwijd ingezet.

 • Ik vertrouw de overheid niet.

Dat kan misschien wel zo zijn, maar wat heeft de overheid er nou voor baat bij om alles dicht te gooien? Minder bedrijvigheid is minder belasting, lege staatskas, meer onrust, etc…

 • De farmaceutische industrie wil de wereld domineren.

100% waar dat er door de farmaceutische industrie ‘shady’ zaken wordt gedaan met overheden en andere bedrijven. Maar er moet gezegd worden dat op dit moment, de wetenschap voor deze bedrijven speelt. En hoe mooi is het dat u niets hoeft te betalen voor een middel wat aantoonbaar levens red? En als Pfizer en de aandeelhouders daar dan rijk van worden… tja, het zij zo. Zonder deze industrie zou veel van onze moderne wereld niet eens kunnen functioneren.

 • Er zijn alleen maar mensen die de zakken er aan vullen.

Van Ab Osterhaus, tot Jaap van Dissel en Siewert van Lienden. Allemaal hebben ze op een bepaalde manier baat gehad bij deze pandemie en hebben zij hun zakken gevuld. Ook zijn er enorm veel hypocriete politici geweest in beeld geweest. Maar neemt dat iets weg van de werking, effectiviteit en het doel van deze vaccins?

 • Er liggen nu meer mensen in het ziekenhuis die gevaccineerd zijn dan die ongevaccineerd zijn.

De cijfers verschillen van dag tot dag, maar we zitten in deze tijd zo rond de 50/50 gevaccineerd versus ongevaccineerd in het ziekenhuis. De gevaccineerde bevolking is meer dan 85%. Stel dat op een bevolking van 100 mensen 4 mensen in het ziekenhuis liggen, waarvan dus 50% gevaccineerd is, en iedereen is besmet, liggen er dus 2 van de 15 ongevaccineerden in het ziekenhuis (13%) en 2 van de 85 gevaccineerden in het ziekenhuis (2%). Neem daarmee in achting dat inmiddels vrijwel alle gevaccineerden die in het ziekenhuis belanden een hoge leeftijd hebben of last hebben van onderliggend lijden, terwijl van de ongevaccineerden het meer op willekeur lijkt.

 • Ik heb de hele pandemie al tegen de vaccins en het beleid van de overheid aangeschopt, maar wil me nu toch laten vaccineren.

Van een dokter die stiekem op bezoek gaat in Urk, tot liegen voor je vriendengroep, allemaal kunnen we wel iets verzinnen wat ons tegen houdt. Misschien is het wel hypocriet om je nu dan toch te laten vaccineren, maar doe het toch. We zitten nou eenmaal in een crisis, en dit lijkt de beste weg naar een lockdownloze samenleving.


Gedragspandemie


Deze hele pandemie zou in extreme perfectie maar een week of 3 hoeven duren, mits iedereen zich ook daadwerkelijk aan een aantal gestelde regels zou houden. Helaas is het menselijk vermogen om af en toe instructies te volgen bij sommigen van ons zo laag omdat ze het ‘beter weten’ dat we deze pandemie onnodig lang aan het verlengen zijn. Laten we daarom de basisregels die door de verschillende instanties zijn opgesteld eens op een rijtje zetten:

 • Was je handen. Ook al verspreid het virus zich voor 99% door de lucht, je handen wassen is sowieso wel fris, zeker als iemands hand schud. Als je je bedenkt waar mensen toch regelmatig aan zitten…

 • Houdt 1,5 meter afstand. Dan kan je elkaar sowieso al geen hand geven, en is het voor het virus bijna onmogelijk om te verspreiden, mits er enige vorm van luchtverplaatsing mogelijk is zoals buiten, goede ventilatie of slechts een open raam of deur.

 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Elke Nederlander heeft inmiddels al tientallen verhalen gehoord over POSITIEF GETESTE besmettelijke mensen die toch naar werk/school gaan, gaan feesten of zelfs opa en oma even een bezoekje gaan brengen. Met alle kennis die nu vergaard is in deze anderhalf jaar vraag je je af of deze mensen vroeger als kind gebruikt zijn als basketbal. En als het je toch niet boeit, waarom zou je dan überhaupt jezelf laten testen…?

Als deze basisregels niet eens in acht gehouden kunnen worden genomen, is het niet moeilijk dat we rellen in Rotterdam zien, of dat we mensen zien die een leeg voetbalstadion inwandelen om zichzelf vervolgens ‘supporter’ te noemen. Als kers op de taart hebben we de mensen die agressie tegenover hulpverleners in het ziekenhuis, ambulancepersoneel, politie, of andere mensen tonen die voor ons iedere dag de hete kastanjes uit het vuur halen. Die mensen zouden zich echt kapot moeten schamen.


Nogmaals, deze pandemie kan binnen mum van tijd worden als we echt rigoureus zijn. We kunnen het flink indammen door een aantal basisregels te volgen en vaccins te distribueren, maar het voelt alsof vaccins de grootste pleister op de wond zijn. Super effectief, maar ook zij zijn niet de sleutel tot het oplossen van deze pandemie. Het enige wat deze pandemie op kan lossen is een aanpassing in ons gedrag als soort. Deze aanpassing is realistisch gezien nog verder weg dan een supervaccin of medicijn, dus zullen we nog jaren doormodderen in deze gedragspandemie.
Alle artikelen op deze website zijn geschreven op basis van feiten, vermengd met de persoonlijke mening van de schrijver.

10 weergaven0 opmerkingen